Kabrita Geitenmelk (review)
Melk van de koe is in Nederland de meeste gedronken melk, maar geitenmelk is ook zijn opmars aan het maken. Wij zijn al wel een groot fan van geitenkaas, maar met geitenmelk hadden wij nog geen ervaring. Ik had jullie al verteld dat wij op de Negenmaandenbeurs voor het eerst kennis hadden gemaakt met Kabrita geitenmelk. Kabrita deelde ijsjes uit gemaakt van geitenmelk en dat smaakte goed. Onze dochter kan grote hoeveelheden koemelk niet goed verdragen. Als ze teveel binnen krijgt dan wordt haar ontlasting vrij snel zuur en dun. Dit zorgt dan weer voor kapotte billen en luieruitslag. Hierdoor krijgt ze niet veel koemelk binnen. Ik was daarom erg benieuwd hoe ze op geitenmelk zou reageren en dat hebben wij uitgeprobeerd.
Koemelk versus geitenmelk
- Geitenmelk is lichter verteerbaar dan koemelk. De vetten en eiwitten in de geitenmelk zijn door het lichaam gemakkelijker af te breken dan de vetten en eiwitten in koemelk.
- Geitenmelk is ook gezonder dan koemelk, omdat het van nature veel belangrijke voedingsstoffen bevat. Vitamines zoals A, D, B1, B2 en B12, mineralen als calcium, fosfor, magnesium, zink en jodium, eiwitten en vetzuren en weinig zout. Aangezien de geitenmelk zo licht verteerbaar is kunnen deze voedingsstoffen ook gemakkelijk worden opgenomen door het lichaam.
- Geitenmelk is lichter dan koemelk. Dit komt omdat geiten het caroteen (de oranje kleurstof uit wortelen) uit hun voer, omzetten in vitamine A. Hierdoor zul je waarschijnlijk wel herkennen dat de meeste geitenkaas ook veel witter is dan de gemiddelde kaas gemaakt van koemelk.
- Mensen die een vastgestelde koemelkallergie hebben, kunnen helaas ook geen geitenmelk drinken. Dit komt omdat de eiwitten uit de koemelk redelijk veel op de eiwitten van de geitenmelk lijken. Hierdoor kunnen deze mensen heel gemakkelijk een kruisallergie voor het geitenmelk-eiwit ontwikkelen.
- Mensen met een koemelk-intolerantie (niet verwarren met lactose-intolerantie) zouden wel baat kunnen hebben bij geitenmelk. Als je namelijk een koemelk-intolerantie hebt dan heb je moeite om bepaalde stoffen, zoals bijvoorbeeld vet en eiwitten, te verteren. Dit zou kunnen leiden tot bijvoorbeeld eczeem, buikpijn, verstopping of krampen. Geitenmelk zou door zijn lichtverteerbaarheid daarom een goed alternatief kunnen zijn.
Kabrita geitenmelk
De producten met Kabrita geitenmelk zijn allemaal precies samengesteld zodat ze de juiste voedingsstoffen kunnen bieden aan een baby/kind in een bepaalde leeftijd. De voedingsstoffen kunnen gemakkelijk worden opgenomen en afgebroken door het lichaam. Bij baby’s en peuters is het spijsverteringskanaal nog niet volledig ontwikkeld. Doordat Kabrita speciale ingrediënten bevat kan het het spijsverteringskanaal op de juiste manier ondersteunen. Er zijn verschillende producten van Kabrita verkrijgbaar zoals opvolgmelk en peutermelk.
Wat vonden wij van Kabrita geitenmelk 3 (peutermelk)?
De Kabrita geitenmelk 3 (€27,95) bevat 800 gram poeder en heeft ons positief verrast. Deze melk is geschikt voor kinderen vanaf 1 jaar. Deze melk is zo samengesteld dat je kindje precies de goede voedingsstoffen binnen krijgt die hij/zij nodig heeft. De melk bereid je op dezelfde manier als dat je flesvoeding voor je baby klaar maakt. Je kookt eerst 150 ml water, voeg dan 5 afgestreken lepels poeder toe en laat het dan afkoelen tot 40 graden. Ik vond de melk licht zoet smaken. Ik heb niet tegen mijn dochter gezegd dat ze nu geitenmelk ging proeven, omdat ik vaak niet weet hoe ze op nieuwe dingen gaat reageren. Koemelk lust ze wel, maar ze is er niet zo dol op. De geitenmelk dronk ze in één teug leeg! Ik ben er erg blij mee, omdat ze dan in ieder geval meer melk binnen krijgt. Er zitten toch belangrijke voedingsstoffen in die belangrijk zijn voor haar ontwikkeling.
Milkshake met Kabrita geitenmelk
Kabrita geitenmelk kun je natuurlijk gewoon aan je kindje geven, maar je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken voor het aanmaken van een papje, gebruiken bij een ontbijtproduct als cornflakes, mixen met pannenkoekbeslag of je kunt er een lekkere en gezonde milkshake mee maken. Wij hebben een heel simpel en gemakkelijk receptje voor je. Neem een:
- appel
- peer
- banaan
- 150 ml kabrita geitenmelk
- blender of staafmixer
Schil het fruit en doe het in kleine stukken in de blender. Maak 150 ml kabrita geitenmelk aan. Deze melk moet je wel warm aanmaken, anders lost het poeder niet goed op. Doe daarna de melk bij het fruit en mix het tot een lekker sapje. Je kunt er eventueel ook wat magere yogurt bij doen, maar dan wordt het iets dikker. Het sapje is meteen klaar om te drinken. Als de melk echt heel warm was, dan kun hem even kort in de koelkast zetten. Laat het sapje niet te lang staan, want door de banaan wordt het snel bruin. Mijn dochter en ik vonden het heerlijk.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Hyproca Nutrition
Plaats een reactie