Dyson luchtbevochtiger
De koudere dagen zijn op komst als ik het mag geloven. Na deze week, met nog steeds hoge temperaturen, schijnt het volgende week echt kouder te gaan worden. Met kou weer heb ik altijd last van droge ogen en vooral een nog drogere huid. Je zou zeggen dat hier niet zoveel aan te doen is, maar gelukkig is hier een oplossing voor. Dyson is namelijk met een nieuw innovatief product gekomen: de humidifier luchtbevochtiger. Eigenlijk is het een luchtbevochtiger en ventilator in één, want zonder de bevochtigingsfunctie kan het apparaat ook als ventilator werken. De Dyson luchtbevochtiger is ideaal voor de koudere maanden. Ik hoor je al denken ‘Waarom dan?’.
Luchtvochtigheid en gezondheid
Wanneer het koud is kan lucht weinig vocht bevatten en als deze koude lucht van buiten in een woning gaat, gaat de temperatuur van de lucht omhoog. Hierdoor kan de lucht meer vocht opnemen en zal het vocht uit de omgeving onttrekken. Gevolg is dat het vocht onttrekt van bijvoorbeeld binnenplanten, maar vervelender is dat het ook vocht van jou onttrekt. Hierdoor krijg je dus een droge huid, lippen en ogen in de koude maanden en in sommige gevallen het ook effect op de luchtwegen. Mijn man en ik zijn (licht-)gevoelig voor veranderingen van de seizoenen, zoals de overgang van de zomer naar de herfst en winter. Kuchen komt dan ook veel voor en in plaats van snel naar medicijnen grijpen is het gezonder om dit op een natuurlijke manier te verhelpen.
Hoe werkt de Dyson luchtbevochtiger?
De Dyson luchtbevochtiger meet continue de luchtvochtigheid en de temperatuur in de ruimte. Hierdoor kan een gewenste luchtvochtigheid worden gehaald als je die zelf invoert, maar nog makkelijker is de auto-functie. Met de auto(-matische) instelling zorgt de Dyson luchtbevochtiger ervoor dat bij elke temperatuur de meest optimale luchtvochtigheid wordt bereikt.
Er zijn natuurlijk zeldzame uitzonderingen zoals dat een woning al vochtig is, maar dan helpt verwarmen zodat het vocht weg kan. In de praktijk blijkt echter dat mensen vaker in te droge ruimtes zijn dan in ruimtes waar de luchtvochtigheid optimaal is. Veel mensen weten bijvoorbeeld hoe het werken op kantoor met een airco kan voelen. Een doorsnee woonkamer kan in ongeveer 30 minuten al de optimale luchtvochtigheid bereiken. Dit hangt natuurlijk wel af van het naar binnen en buiten lopen.
Op het eerste gezicht lijkt de luchtbevochtiger op één van de ventilatoren van Dyson. Het grote verschil is het reservoir voor water dat ingebouwd is in de voet van het apparaat. Dit waterreservoir heeft een inhoud van 3 liter. Het apparaat kan met een gemiddeld gebruik en een vol reservoir ongeveer 18 uur lang de lucht bevochtigen. Er kan gewoon kraanwater in wat wel zo makkelijk is. Het water wordt behandeld door middel van Ultraviolet Cleanse technologie dat met behulp van licht 99,9% van de bacteriën dood. Verder is het model redelijk compact en vergelijkbaar met de tafelmodellen van de Dyson ventilatoren. Het advies is om de Dyson luchtbevochtiger te gebruiken in de ruimte waar je het meest verblijft. Wie veel thuis is kan het apparaat in de woonkamer gebruiken, ben je veel van huis dan is de slaapkamer de ideale ruimte. Er zit een handige sleep timer op, zodat het apparaat automatisch uit kan op het gewenste tijdstip. Met een kleine afstandsbediening kan het apparaat op afstand worden bediend, dus bijvoorbeeld ook vanuit je bed of vanaf de bank.
Het reinigen van de Dyson luchtbevochtiger is eenvoudig, omdat het ontworpen is om makkelijk uit elkaar te halen. Het kan overal goed schoongemaakt worden. Schoonmaken is bijvoorbeeld nodig wanneer de hardheid van het water hoog is. Een alternatief om minder schoon te maken is het gebruik van gedestilleerd water, maar dit is natuurlijk duurder dan kraanwater. Het energieverbruik is 50 watt per uur, maar het apparaat werkt op 20 volt omdat dit veilig is in het gebruik met water. Als laatste is er nog wel een aandachtspunt: het gebruik van aromatische oliën wordt namelijk afgeraden. Sommige oliën kunnen bijvoorbeeld het kunststof aantasten waardoor het apparaat kapot gaat.
Wat is onze ervaring met de Dyson luchtbevochtiger?
Wij hebben de Dyson luchtbevochtiger getest in de woonkamer. We merken de werking van de luchtbevochtiger vooral goed als het kouder is buiten. Dan staat de verwarming in huis ook aan en is de lucht meteen wat droger. Ik heb snel last van droge ogen, wat als gevolg heeft dat mijn ogen snel gaan jeuken. Sinds de Dyson luchtbevochtiger overdag aan staat, heb ik hier bijna geen last meer van. Wat mijn droge huid betreft kan ik nog niet meteen zeggen dat dit beter is, want hierin speelt mijn huidige zwangerschap ook een grote rol.
Mijn man en ik hebben beiden last van onze luchtwegen en hierdoor zijn we in de koude maanden vaak aan het kuchen. Ook dit is een stuk beter geworden met een optimale luchtvochtigheid in huis. Dit is erg prettig. De luchtbevochtiger hoor je bijna niet, door zijn stijlvolle design misstaat hij niet in de woonkamer en levert hij veel gebruiksgemak op. Tot dusver zijn wij er heel tevreden over!
De Dyson humidifier luchtbevochtiger is onder andere te koop bij bol.com voor een adviesprijs van €520.
Hebben jullie last van seizoenswisselingen en de droge lucht in huis? Zou de Dyson luchtbevochtiger iets voor jullie zijn?
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Dyson
ziet er echt super uit! Maar wat een prijs zeg 🙂
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]
Wij hebben enkel glas, en eerder last van teveel vocht. Ik zou hier dus niet zoveel aan hebben denk ik.
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]