Bescherming tegen de zon en warmte
Een stralende zon, lekkere temperaturen en een dagje strand zijn natuurlijk heerlijk maar bescherming tegen de zon en warmte is dan erg belangrijk. Niet alleen volwassenen maar zeker ook kinderen moeten goed beschermd worden tegen met name uv straling en uitdroging. Volwassenen kunnen zich makkelijk en snel uit zichzelf beschermen maar vooral de kleintjes hebben aandacht nodig. De huid is vooral bij (jonge) kinderen nog erg kwetsbaar en kan hierdoor makkelijk beschadigen.
Bescherming tegen de zon
Zonlicht is erg belangrijk voor het aanmaken van vitamine D, deze vitamine zorgt voor het opnemen van calcium uit eten en drinken waardoor botten en tanden goed kunnen groeien en stevig blijven. Overigens zit vitamine D ook in vette vis en in mindere mate in eieren en vlees. Zonlicht is dus gezond en bescherming tegen de zon is vrij eenvoudig maar moet niet vergeten worden. Aandacht moet hierbij vooral naar kinderen gaan want zij voelen niet op tijd aan dat ze bijvoorbeeld te lang in de zon spelen. Aan ouders is het dus de taak om kinderen een goede bescherming tegen de zon te geven, een aantal tips op een rij:
- Probeer de zon te vermijden tussen 12:00 en 15:00.
- Geef baby’s een zonnehoedje en kinderen een pet tegen verbranden van het hoofd.
- Laat baby’s uit de volle zon.
- Kinderen en in mindere mate volwassenen met weinig pigment in de huid (bijvoorbeeld kinderen met blond en rossig haar) ook niet veel blootstellen aan de zon.
- Gebruik zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, minimaal factor 30.
- Veel zonnebrandcrème is waterproof, maar zeewater kan er toch voor zorgen dat door het zout het zonnebrandcrème oplost. Blijf dus steeds opnieuw smeren voor een goede bescherming tegen de zon.
Een veelgemaakte vergissing is dat kinderen sneller verbranden dan volwassenen. Slechte bescherming tegen de zon kan bij kinderen wel zorgen voor beschadigingen aan de huid en deze kunnen niet goed herstellen doordat de huid nog met het lichaam meegroeit. Op latere leeftijd kunnen deze beschadigingen wel zorgen voor een extra risico op huidkanker (bron: kwf.nl).
Bepaalde mensen zitten in een risicogroep en hierbij is bescherming tegen de zon ook aan te raden. Zo zijn mensen die weinig buiten komen gevoeliger voor de zon en juist deze risicogroep moet wel voldoende vitamine D aanmaken. Een aantal voorbeelden van deze risicogroep zijn mensen die veel binnen zitten vanwege een kantoorbaan, ouderen of mensen die door bijvoorbeeld ziekte veel binnen zitten. Bekijk de afbeelding hieronder om te bepalen welk huidtype jij hebt en welke bescherming minimaal nodig is.
Bescherming tegen warmte
Bescherming tegen de zon en bescherming tegen warmte gaan bijna altijd met elkaar samen. Ook hier is er vooral aandacht nodig voor (kleine) kinderen. Zuigelingen/baby’s hebben moeite met de lichaamstemperatuur goed op peil te houden en bij een warme omgeving kan dit zelfs gevaarlijk worden. Probeer daarom zuigelingen/baby’s zoveel mogelijk uit de zon te houden. Denk ook aan een auto zonder airco op een zonnige dag, de temperatuur kan dan al snel oplopen tot 40 graden of meer. Een goede bescherming is dan voldoende drinken maar natuurlijk is het nog beter om een kind niet met die temperatuur in een auto te hebben. Wanneer een kind ongeveer 1 jaar is kan het beter de lichaamstemperatuur regelen en voor die tijd moeten ouders extra alert zijn.
De zon kan bij jonge kinderen ook direct voor teveel warmte zorgen, dit gaat bij jonge kinderen sneller dan bij volwassenen omdat het hoofd in verhouding met het lichaam groot is. Hierdoor is er ook meer blootstelling aan de zon, bedek het hoofd dus niet alleen om de huid te beschermen maar ook om de warmte te beperken.
Een aantal tips op een rij om te beschermen tegen warmte:
- Vermijd de volle zon.
- Draag een zonnehoedje of pet.
- Drink voldoende.
- Voorkom hoge temperaturen in de auto.
Wat gebruiken jullie als bescherming tegen de zon? Tips en opmerkingen zijn natuurlijk van harte welkom!
Plaats een reactie