Blaasontsteking bij kinderen
Ik heb zelf helaas veel ervaring met blaasontsteking, dus ik heb het snel in de gaten als het weer mis is. Bij jonge kinderen komt blaasontsteking niet vaak voor en het is ook niet zo gemakkelijk te herkennen. Toch had ik afgelopen week het gevoel dat onze dochter misschien wel blaasontsteking had. Ze had een dagje koorts gehad, klaagde over buikpijn en gaf aan dat ze irritatie had rond haar schaamstreek. Er was niets raars te zien, maar de geur van haar plasluiers kwamen mij heel bekend voor. Ik heb de doktersassistente gebeld en gezegd dat ik het vermoeden had dat mijn dochter blaasontsteking had. Ze raadde mij aan om haar ochtendurine op te vangen en ter controle even langs te brengen. Ik bleek inderdaad gelijk te hebben.
Wat is blaasontsteking?
Een blaasontsteking ontstaat doordat bacteriën via de plasbuis naar binnen komen en zich nestelen aan de blaaswand. Het is vaak de e.coli bacterie en deze tast het slijmvlies van de blaaswand aan. Deze bacterie komt met name in de darmen, schaamstreek en dus ook in de buurt van de plasbuis voor. Een blaasontsteking bij kinderen komt bij meisjes vaker voor, omdat de plasbuis korter is dan die van jongens. Bij volwassenen komen blaasontstekingen daarom ook vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
Blaasontsteking bij kinderen herkennen
Het is belangrijk om snel in te grijpen als je het vermoeden hebt dat je kind een blaasontsteking heeft. Wanneer er te laat wordt opgemerkt dat er een blaasontsteking is kan er een ontsteking van de nieren ontstaan (nierbekkenontsteking). Om een blaasontsteking bij kinderen te kunnen herkennen zijn er een aantal aandachtspunten waarop gelet kan worden. Bij zuigelingen kun je het herkennen aan:
- Slecht drinken
- Koorts hebben
- Niet voldoende aankomen
- Een grauwe huidskleur hebben
- De plasluiers die sterker ruiken dan normaal
Bij peuters en kleuters kun je het herkennen aan:
- Slecht eten en drinken
- Klagen over buikpijn
- Pijn bij het plassen
- Hangerig en/of huilerig zijn
- Koorts hebben
- De plasluiers of de plas op het potje/wc ruikt sterker dan normaal
Oorzaken van blaasontsteking
Ik gaf al aan dat meisjes een grotere kans hebben op een blaasontsteking dan jongens, vanwege de kortere urinebuis. Ondanks dat het wetenschappelijk nog niet is aangetoond lijkt de kans op een blaasontsteking ook groter wanneer een kind niet goed kan uitplassen. Dit moeilijk kunnen uitplassen kan worden herkent doordat het kind dan op de buik duwt om beter te kunnen plassen. Verstopping van de darmen kan ook zorgen voor moeilijk kunnen uitplassen. De volle darmen drukken dan tegen de blaas aan, waardoor het goed uitplassen moeilijk is. Veel zoetigheid eten kan ook de kans op een blaastonsteking doen toenemen. Als de urine namelijk veel suiker bevat, kunnen bacteriën hierin beter gedijen. Zure producten zoals bijvoorbeeld sinaasappels zijn daarentegen wel goed, want bacteriën houden niet van zuur. Een afwijking aan de urinewegen kan ook een factor zijn die de kans op een blaasontsteking vergroot. Blaasontsteking bij kinderen kan dus in sommige gevallen moeilijk te herkennen of te herleiden zijn.
Wat te doen als je een vermoeden hebt?
Aangezien ik al de nodige ervaring met blaasontsteking heb wist ik goed wat ik moest doen. Ik heb daarom ook altijd een steriel potje in huis om urine in op te kunnen vangen. Deze potjes kun je gratis halen bij de doktersassistent of tegen een kleine vergoeding bij de apotheek. Het beste is om geen potje van bijvoorbeeld de appelmoes te gebruiken, omdat deze niet 100% steriel zijn en daarom de uitslag van de test kunnen beïnvloeden. Het beste is om ochtendurine (de eerste plas) bij je kind op te vangen. Belangrijk is om voor het plassen de schaamstreek eerst even schoon te spoelen met water of even schoon te maken met een doekje of washandje. Gebruik hierbij geen zeep. Vang nu niet de gehele plas op, maar het middelste gedeelte. Dit geeft het beste weer welke bacteriën er in de urine zitten. Dit is bij kinderen alleen erg lastig, zeker als ze nog niet zindelijk zijn. Gelukkig kan onze dochter al wel op het potje plassen, dus ik heb de gehele plas opgevangen. Zorg er wel voor dat je de opgevangen urine binnen 2 uur naar de huisarts brengt voor controle. De huisarts kon mij diezelfde dag nog vertellen dat ze inderdaad een blaasontsteking had en hiervoor antibiotica kreeg. Het protocol bij kleine kinderen is dat de urine ook op de kweek gezet moet worden. Dit om te kijken door welke bacterie de blaastonsteking is ontstaan. Zo kunnen ze de ontsteking ook heel gericht behandelen.
Een aantal tips om blaasontsteking bij kinderen tegen te gaan:
- Laat je kind regelmatig plassen (om de 3 tot 4 uur)
- Zorg voor ontspanning tijdens het plassen zodat er ook goed uitgeplast kan worden
- Heeft je kindje regelmatig verstopte darmen of moeite met poepen probeer dit dan te verhelpen met bijvoorbeeld Laxo van Roosvicee
- Veeg de billen af in de richting van de rug zodat bacteriën uit de darmen niet in de buurt van de plasbuis kunnen komen (vooral bij meisjes)
- Goede hygiëne
- Handen wassen na het plassen
- Voldoende laten drinken zodat de blaas goed door kan spoelen.
Heeft jouw kind wel eens blaastonsteking gehad?
mijn dochter heeft helaas zeer vaak een blaasontsteking gehad. Het niet goed kunnen poepen was bij haar de reden. Wij zijn uiteindelijk, na bijna zeven jaar ze was toen al negen, bij een kinderarts terecht gekomen. Ze heeft nu een grote hoeveelheid laxeermiddelen en het gaat beter. Maar het heeft heel lang geduurd.
Jeetje wat vervelend voor jullie. Fijn dat jullie nu wel weten wat de oorzaak is. Onze dochter heeft ook een hele slechte stoelgang, dus we gaan haar goed in de gaten houden.
Nee gelukkig nog niet. Want dat is toch wel heel vervelend.
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]