Poetsen van het melkgebit
Wij zijn afgelopen week weer naar de tandarts geweest voor de halfjaarlijkse controle. Nu onze dochter met 19 maanden toch al aardig wat tanden en kiezen heeft is het poetsen van het melkgebit erg belangrijk. Een bezoek aan de tandarts hoort hier ook bij en je kunt hier in mijn ogen niet vroeg genoeg mee beginnen om hieraan te wennen. De grote stoel van tandarts vond ze reuze interessant en ze mocht er ook even opzitten. Dit vond ze erg leuk. Tijdens de behandeling van mijn man zat ze vol bewondering naar alle instrumenten te kijken. Ze werd erg enthousiast van alle geluiden die ze tijdens de behandeling hoorde. Gelukkig was het voor haar een leuke ervaring. Straks tijdens haar eigen tandartscontrole zal ze het vast weer leuk vinden om zelf in de stoel te klimmen.
Eerste tandje? Naar de tandarts!
Neem je kind als het eerste tandje doorbreekt mee naar de mondzorgpraktijk. Als je zelf voor controle gaat bijvoorbeeld. De tandarts of mondhygiënist legt uit hoe je het kindergebit het beste kunt verzorgen. Ook leer je al vroeg de juiste voedings- en poetsgewoonten voor je kind. Als je kind op jonge leeftijd in de mondzorgpraktijk komt, krijg het voldoende gelegenheid te wennen en raakt het vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Je behandelaar geeft aan wanneer je kind weer in de praktijk moet terugkomen. (Bron: Ivoren Kruis)
Poets zodra het eerste tandje doorbreekt
Je kindje is al weer 6 maanden. Een mijlpaal. Grote kans dat er binnenkort een tandje doorbreekt. Je ziet misschien al een verdikking in het midden van de onderkaak. Daar verschijnt straks het eerste tandje. Begin direct met tandenpoetsen zodra je het eerste puntje van het tandje ziet. (Bron: Ivoren Kruis)
Fluoridepeutertandpasta
Poets de tanden 1x per dag met fluoridepeutertandpasta. De hoeveelheid fluoride in fluoridepeutertandpasta is aangepast aan het gebruik door kleine kinderen. Fluoride is een natuurlijke stof die het glazuur harder maakt en daardoor minder kwetsbaar. Het gebruik van de juiste hoeveelheden fluoride helpt zo gaatjes in tanden en kiezen te voorkomen. Poets bij kinderen vanaf 2 jaar 2x per dag hun tanden met fluoridepeutertandpasta. Stap vanaf 5 jaar over op fluoridetandpasta voor volwassenen. Je kunt ook tandpasta gebruiken waarop staat ‘kinder’ of ‘junior’. Kijk dan naar de leeftijd die hierbij wordt aangegeven (bijvoorbeeld 5-12 jaar). Met een kleine borstelt kom je makkelijk bij alle tanden en kiezen. Gebruik een peutertandenborstel met zachte haren (Bron: Ivoren Kruis)
Wat is de invloed van eten en drinken op het melkgebit?
In vrijwel al ons eten en drinken zitten suikers en zetmeel. Die kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Dat geldt vooral voor kleverige producten. Bacteriën zetten suikers in de mond om in zuren. Die zuren tasten het gebit aan. Gelukkig heeft speeksel een beschermende werking. Het neutraliseert de zuurinwerking op het gebit. Maar daar is wel tijd voor nodig. Beperk daarom het aantal eet- en drinkmomenten van je kind tot maximaal 7 per dag. Dat is 3x een maaltijd en maximaal 4x per dag een tussendoortje. Geef je kind liever hartige dan zoete dingen. Probeer je zoon of dochter niet aan zoetigheid te laten wennen en voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe. Kies voor kraanwater in plaats van zoete dranken. Lightfrisdranken veroorzaken weliswaar geen gaatjes, maar bedenk dat deze, evenals de suikerhoudende varianten, nog wel zuur kunnen zijn. Ook zure producten kunnen bij veelvuldig gebruik schade veroorzaken aan het gebit. Die schade noemen we tanderosie. (Bron: Ivoren Kruis)
Liever een beker dan een flesje
Gebruik vanaf 9 maanden een beker zonder tuit in plaats van een zuigflesje of anti-lekbeker. Gebruik een tuitbeker eventueel eerst als tussenstap. ‘s Avonds en ‘s nachts is het drinken uit een zuigflesje met zoete inhoud of melk extra schadelijk. ‘s Nachts is er minder speeksel om je gebit te beschermen. Een flesje met water mee naar bed kan altijd. Vaak sabbelen aan een zuigflesje of anti-lekbeker met bijvoorbeeld vruchtensap, siroop, drinkyoghurt of andere melkproducten kan het gebit aantasten. Het gebit komt langdurig met suikers in aanraking. Hierdoor krijgt (zuigfles)cariës meer kans. Laat je kind hun zoete drankjes in één keer opdrinken. Kies vaker voor kraanwater in plaats van zoete dranken. (Bron: Ivoren Kruis)
Ritueel maken van het poetsen
In het begin was het voor ons erg lastig om de tanden van onze dochter te poetsen. Ze vond dat gefriemel in haar mond maar niets. De tandpasta daarentegen vond ze wel lekker en dat zag ze meer als ‘iets lekkers’ krijgen. We hebben van alles geprobeerd om haar goed te laten meewerken: liedjes zingen, boekjes voorlezen, haar afleiden, aan het lachten maken, ect. Maar het werkte lang niet altijd even goed. Ze ging naarmate ze ouder werd wel steeds meer wennen aan het ritueel. Ze wist dat als ze boven kwam, ze eerst werd omgekleed, daarna haar tanden werden gepoetst, daarna of tijdens het poetsen werd er een verhaaltje voor gelezen en daarna naar bed. Zo was het voor duidelijk dat het tandenpoetsen er ook gewoon bij hoorde, of het nou leuk was of niet. De laatste tijd gaat het gelukkig steeds beter. Ze houdt haar mond steeds beter open en ze merkt dat als ze goed meewerkt, het ook helemaal niet lang hoeft te duren. Ze mag zelf ook even poetsen, maar wij poetsen haar melkgebit altijd even na. Het is verstandig om zeker tot het 10e jaar de tanden van je kind als ouder na te poetsen, zodat je zeker weet dat alles goed schoon is.
Wil je weten hoe je de tanden van je kind het beste kunt poetsen?
Zijn jullie al met je kind bij de tandarts geweest en wat zijn jullie ervaringen? Poetsen jullie iedere avond de tanden van je kind?
Meer info over een gezonde mond? Kijk op www.ivorenkruis.nl
Plaats een reactie