Recept met aardperen
In het weekend vinden wij het leuk om wat meer aandacht te besteden aan het eten. We doen dan meestal ook de ‘grote’ boodschappen en op de groente-afdeling zagen wij toen aardperen liggen. Ik had er nog nooit van gehoord en had geen idee hoe het zou smaken. Op zoek naar een recept met aardperen ging ik me wat meer verdiepen in de aardpeer. Ik kwam erachter dat het ook bekend is onder andere namen, namelijk topinamboer, knolzonnebloem of jeruzalemartisjok (overigens geen verband met Israël). De aardpeer is een vergeten groente, net als bijvoorbeeld de pastinaak. Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord-Amerika en zijn nu vooral in Frankrijk populair.
Aardperen zelf verbouwen moet makkelijk kunnen en de opbrengst is ongeveer 5 kg aan knolletjes per vierkante meter. Let wel op, want deze plant kan makkelijk woekeren. De knol heeft een zachte schil en deze moet soms eerst goed schoongemaakt worden van klei en zand. Aardperen kunnen rauw worden gegeten als salade, maar bij verhitten zal de knol meer smaak krijgen. Het heeft wat weg heeft van noten, artisjok en een lichte grondsmaak (maar dan niet vervelend overheersend).
Recept met aardperen en pasta
Op het eerste gezicht een rare combinatie, maar eentje die zeker aan te raden is. Ook vegetariërs of mensen die niet houden van bijvoorbeeld zongedroogde tomaten kunnen met dit recept variëren om het naar wens te maken. Laat bijvoorbeeld de spekjes eruit en vervang het met een beetje rucola die naderhand op de pasta met aardperen gedaan kan worden. Ga er vanuit dat je ongeveer een half uur nodig hebt om alles voor te bereiden en het bereiden kan in ongeveer 10 minuten.
Ingrediënten
- 200/250 gram aardperen
- pasta (tagliatelle of spaghetti)
- 200 gram spekjes
- 1 rode ui
- 8 zongedroogde tomaten
- 2 teentjes knoflook
- 200 gram crème fraîche
- verse peterselie (niet noodzakelijk, dit is voor de garnering)
Bereidingswijze
- Als de aardperen in een winkel zijn gekocht zijn ze vaak al goed schoon om direct geschild te worden. Heb je ze uit eigen tuin of van iemand gekregen/gekocht met een moestuin dan kan er nog veel klein of zand op zitten. Je kunt de aardperen dan even laten liggen in water zodat de klei en het zand al deels loslaten of het makkelijker schoon te krijgen is. Schil de aardperen en snij deze in dunne plakjes.
- Kook ondertussen de pasta volgens de bereidingswijze die op de verpakking staat.
- Snij de rode ui in ringen of halve ringen en fruit deze aan in een pan (bij voorkeur een wokpan, omdat dat makkelijker is met roeren).
- Voeg de spekjes toe kort nadat je de uien in de pan hebt gedaan.
- Pers de knoflook met een knoflookpers of snij de knoflook in fijne stukjes, voeg dit ook toe aan de rode ui en spekjes.
- Zongedroogde tomaten zijn vaak al bijna in eetklare stukjes, maar snij ze wat kleiner als dit niet het geval is.
- Voeg als laatste de crème fraîche toe en roer het geheel door elkaar tot de crème fraîche goed vermengd is. Het begint dan een beetje op een gebonden saus te lijken.
- Serveer de pasta op een bord, doe hierop het mengsel van de aardperen, spekjes, rode ui, gedroogde tomaatjes en crème fraîche. Om het geheel af te maken kan peterselie in stukjes worden geknipt en op het gerecht worden gelegd. Laat dit recept met aardperen je lekker smaken 🙂
Aardperen-chips
Heb je nog wat over van het recept met aardperen? Dan kun je van de overige aardperen chips maken. Hiervoor gebruik ik een (keuken-) schaaf, dit is ideaal om bijvoorbeeld kaas te raspen, plakjes komkommer of uienringen mee te snijden en alles met eenzelfde dikte. Hier staat een overzicht van verschillende schaven. De overgebleven aardperen schil ik en snijd ik daarna in plakjes met de schaaf op een dunne stand. Maak je de schijfjes te dik dan zijn ze moeilijker knapperig te maken. Doe wat zonnebloemolie in een wokpan of hapjespan en verhit dit goed. Als de olie heet is kunnen de schijfjes aardpeer in de pan. Roer ze regelmatig door, dit kan goed met een schuimspaan. De kookplaat of de gaspit mag behoorlijk hoog staan en na een tijdje zie je de schijfjes langzaam bruiner worden. Je kunt tussendoor een schijfje testen of het goed is door een plakje eruit te pakken met een vork, laat deze even afkoelen en proeven maar. Zijn de chips klaar pak ze dan ook met de schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier om het teveel aan vet er vanaf te krijgen. Zijn ze afgekoeld dan kan er nog wat aardappelkruiden of zout op. Eet smakelijk!
Heb jij wel eens aardperen gegeten? Zo ja, welk recept heb jij ermee gemaakt?
Ik heb nog nooit aardperen gegeten!
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]