Schijf van vijf in een nieuw jasje
De schijf van vijf staat voor een grote verandering en wel de grootste in ruim 60 jaar. De schijf van vijf ontstond na de Tweede Wereldoorlog als een voorlichtingsvorm. Zo kon op een makkelijke manier een voedingsadvies zien voor gezond eten en vooral ook gevarieerd eten. De schijf werd geïntroduceerd door het Voorlichtingsbureau voor de voeding in Nederland, dat in 2000 opging in het Voedingscentrum. Bijna iedereen kent de cirkel met vijf vakken die de volgende voedingsmiddelen aangeven, zie ook de bijbehorende afbeelding. Onderstaande gegevens zijn die zoals ze per 2004 zijn aangegeven:
- Brood, pasta en peulvruchten aardappelen – deze voedingsmiddelen bevatten vooral koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines, calcium en ijzer;
- Groente en fruit – deze voedingsmiddelen bevatten vooral vitamines, zoals vitamine C (denk onder andere aan mandarijnen en sinaasappels), mineralen en vezels;
- Zuivel, vlees en vleeswaren, vis, ei en vleesvervangers – in deze voedingsmiddelen zitten onder meer eiwitten, calcium, visvetzuren, vitamines B en mineralen zoals ijzer en calcium;
- Vetten en olie – deze voedingsmiddelen zorgen voor het op peil houden van onder meer vitamine A, D en E en essentiële vetzuren;
- Vocht – dit is belangrijk om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden. Denk bij vocht niet alleen aan water maar ook aan thee, melk (tevens dus uit de schijf van zuivel) en andere dranken. Let wel op dat bepaalde dranken vochtafdrijvend zijn zoals koffie en alcoholische dranken, dit kan gecompenseerd worden met bijvoorbeeld water.
Daarnaast geeft het Voedingscentrum ook een aantal aanbevelingen zoals gevarieerd eten, niet te veel eten, voldoende bewegen, minder verzadigde vetten eten, voldoende groente, fruit en brood eten en veilig omgaan met voedsel.
Vernieuwing van de schijf van vijf
In grote lijnen blijft de schijf van vijf behouden. Zo zal de naam ook hetzelfde blijven, want die is inmiddels bijna niet meer weg te denken. Sinds de eerste schijf van vijf zijn er tal van nieuwe producten op ons bord gekomen, denk bijvoorbeeld aan paprika, pasta en peulvruchten. Inmiddels zijn er ook vleesvervangers die populairder worden zoals tofu. Eén van de grotere veranderingen zal waarschijnlijk zijn dat Nederlanders met roots die buiten Nederland liggen zich beter kunnen herkennen in de schijf van vijf. Zo zal er meer aandacht worden gegeven aan bijvoorbeeld producten zoals rijst, couscous, etc. die ook een plekje kunnen krijgen in de nieuwe schijf. De nieuwe schijf van vijf moet dus ook Nederlanders aanspreken die hun roots buiten Nederland hebben liggen.
Andere aanpassingen in de schijf van vijf en de bijbehorende adviezen zijn:
- Alcohol beperken tot één glas per dag
- Minder rood vlees eten
- Nog maar één keer per week vis eten
- Elke dag een handje noten eten
Begin 2016 komt het voedingscentrum met een nieuw model van de schijf van vijf dus tegen die tijd zal er een update komen voor dit artikel.
Hoe gaan jullie en ik om met de schijf van vijf?
Wij eten over de hele week gezien gevarieerd en de verschillende schijven van vijf komen vrijwel dagelijks op ons bord. Minder rood vlees eten gaat op dit moment toch al op voor mij vanwege de zwangerschap, maar na de zwangerschap lust ik af en toe wel weer stukje vlees dat medium doorbakken is. Wat bij ons vaak op het bord ontbreekt zijn de aardappels, wij eten liever pasta, rijst of noodles/mie. Verder proberen wij ook elke week een maaltijdsoep te maken met vooral groenten als ingrediënten.
Hoe gaan jullie om met de schijf van vijf? Stem op de poll hieronder en laat een reactie achter
[socialpoll id=”2311878″]
Ik heb alle artikelen over de nieuwe aanbevelingen zeker gelezen. En ik ga nog meer vlees minderen.
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]
Wij eten nog steeds bijna elke dag vlees, zeker nu de twins in de leeftijd komen dat ze volledig met de pot mee eten, wil ik me nog meer richten tot de ‘nieuwe’ schijf van vijf.
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]
Ik ken de schijf van vijf maar ik handel er niet altijd naar. Ik probeer voor gevarieerd te eten. Vrijwel elke dag krijg ik wel genoeg groente en fruit binnen, maar het komt wel eens voor dat het niet gebeurd en dan is dat maar zo.
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]