Slijmoor bij kinderen
Een paar weken geleden merkte ik op dat onze dochter wel erg vaak vroeg: “Wat zeg je?”. Ze hoorde mij ook vaak niet als ik haar riep, terwijl ze dit anders wel opmerkte. Nu dachten wij eerst dat ze ons misschien aan het uitdagen was of net deed alsof ze ons niet hoorde. Maar toen ze ook niet reageerde op leuke dingen, zoals het mogen van een snoepje of iets lekkers, wisten wij al snel dat er toch iets mis was. Ik heb een afspraak gemaakt bij de huisarts om haar oren maar eens na te laten kijken. Ik bleek inderdaad gelijk te hebben, want ze hoorde inderdaad niet goed. Ze had namelijk last van een slijmoor.
Wat is een slijmoor?
Als een kind last heeft van een slijmoor, dan zit er slijm (vocht) in het middenoor. Het slijm zit dan opgesloten achter het trommelvlies. Hierdoor kan het kind minder horen dan normaal. Het komt veel voor bij kinderen tussen de 0 en 4 jaar. Een slijmoor is niet hetzelfde als een oorontsteking. Bij volwassenen kan een slijmoor ook ontstaan, maar het vervelende bij (jonge) kinderen is dat er een spraak- en leerachterstand kan optreden. Dit kan rond de leeftijd van 5 jaar weer gemakkelijk worden bijgetrokken, maar voor het kind en de omgeving is het wel even wennen.
Wat zijn de verschijnselen van een slijmoor bij kinderen?
Een slijmoor hoeft geen duidelijke klachten te geven. Het kan zijn dat je kind minder hoort of je de ene keer wel verstaat en dan weer niet. Zo kan het lijken alsof je kind doet of hij/zij je niet hoort, maar dat is bijna nooit zo. Het is erg lastig voor je kind als hij/zij slecht hoort. Je kind kan afwezig lijken of in zichzelf gekeerd. Je kind kan dichter bij de tv gaan zitten of hem juist harder zetten. Als je kind er langdurig last van heeft dan kan het ook invloed hebben op de spraak- en taalontwikkeling.
Hoe komt je kind aan een slijmoor?
Als je kind verkouden is gaat het middenoor vocht afscheiden, vanaf het middenoor loopt dit vocht door de buis van Eustachius naar de keel. De buis van Eustachius is het gangetje tussen het middenoor en de keel. Tijdens de verkoudheid kan dit gangetje verstopt gaan zitten en hierdoor blijft er vocht in het middenoor, dit heet dan een slijmoor.
Wat kun je doen bij een slijmoor?
Er is geen medicijn om een slijmoor over te laten gaan. Er zijn wel een aantal aandachtspunten die het makkelijker maken om hiermee om te gaan. Dit zijn vooral wat handigheidjes en tips voor zowel de ouders als het kind.
- Weinig omgevingsgeluid maakt het voor het kind makkelijker om anderen te verstaan. Als de televisie aan staat, houd er dan rekening mee dat je kind je moeilijker kan verstaan.
- Maak oogcontact wanneer je met je kind praat.
- Wanneer je twijfelt of je kind jou wel hoort, laat je kind jou dan nazeggen.
- Breng de omgeving ook op de hoogte bijvoorbeeld school, kinderopvang, gastouder. Komt er familie/vrienden op bezoek, laat dan even weten dat je kind een slijmoor heeft. Laat ze vooral duidelijk praten en tijdens het praten oogcontact maken.
Naar de huisarts gaan
Een slijmoor gaat meestal vanzelf weer over. Het kan ongeveer 3 tot 6 maanden duren. In de tussentijd mag je kind gewoon zwemmen of vliegen. Soms is het toch verstandig om even naar de huisarts te gaan voor controle. Dit kun je doen als:
- Als de klachten erger worden
- Als je kind er thuis en/of op school veel hinder van heeft
- Als je merkt dat je kind na 3 maanden nog steeds slecht hoort
- Als het slijmoor na 6 maanden nog niet over is
De huisarts kan een kind eventueel doorsturen naar de KNO (keel, neus, oog) arts om kleine plastic buisjes te laten plaatsen. Via de buisjes kan het slijm naar buiten. Dit is een hele kleine ingreep. De voor- en nadelen kun je met de huisarts bespreken.
Hoe ervaren wij het slijmoor bij onze dochter?
Onze dochter heeft nu zeker 2 maanden last van een slijmoor en dit kunnen wij goed merken. Ze verstaat ons vaak niet. We proberen nu duidelijker tegen haar te praten en haar ook aan te kijken tijdens het praten. Dit helpt zeker. Ook merken we dat ze onduidelijker gaat praten. We verstaan haar nu regelmatig niet goed en dat merkten wij voorheen niet. In deze fase van haar taalontwikkeling is dat best lastig. De huisarts heeft ons aangeraden om over een paar weken terug te komen en dan te kijken hoe het ermee gaat. We hopen dat het snel beter met haar zal gaan, want het is vooral voor haar erg vervelend om slecht te horen.
Heb jij ervaring met een slijmoor bij kinderen? Zo ja, heb je nog tips voor ons?
Onze dochter heeft hier ook last van, al flink een tijdje. We zouden voor buisjes gaan, tot ik van de kno-arts hoorde dat het bij 90% van de kindjes binnen twee maanden over zal gaan in dit jaargetijde. Daar hoor ik dus op voor haar, voor jullie dochter ook natuurlijk. Soms vind ik het echt héél vermoeiend hoor haha,gelukkig lijkt ze er zelf niet mee te zitten 🙂
[naam] onlangs geplaatst…[laatste bericht]
Hier heb ik gelukkig geen ervaring mee.