Vitamines

Vitamines zijn erg belangrijk, maar waar zitten ze nu eigenlijk in en welke vitamines heeft je kindje hard nodig? Ook tijdens de zwangerschap heb je van de ene vitamine juist meer nodig en de ander moet je juist beperken.

Vitamines tijdens de zwangerschap

Op het moment dat je zwanger wil worden of ontdekt dat je al in blijde verwachting bent is het aan te raden om vitamine B11, beter bekend als foliumzuur, te gaan slikken. Bij de ontwikkeling van je ongeboren kind speelt foliumzuur een belangrijke rol. Vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt het zenuwstelsel van je kindje aangelegd en foliumzuur draagt bij aan de vorming hiervan. Verder verkleint foliumzuur de kans op geboorteafwijkingen als het neurale –buisdefect (NBD), een open gehemelte, een open ruggetje of een hazenlip.

Foliumzuur komt voor in volkorenproducten, groene groenten, brood, vlees en zuivel. Als je gevarieerd eet kan iedereen voldoende foliumzuur binnen krijgen. Voor zwangere vrouwen is het lastig om iedere dag de gewenste hoeveelheid binnen te krijgen en daarom wordt aangeraden om foliumzuurtabletten of multivitamines met extra foliumzuur te slikken. Voorbeelden hiervan zijn: Davitamon Compleet Mama, VSM Puur Mama of Evasin Foliumzuur.

Na de tiende week van de zwangerschap is het niet meer nodig om extra foliumzuur te blijven slikken. Vanaf dan volstaat het ook als je gewoon de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voedingsmiddelen binnen krijgt. Maar het kan ook geen kwaad om het gewoon door te blijven slikken. Vitamine A is een vitamine die je juist moet vermijden als je zwanger bent. Als je hier namelijk teveel van binnen krijgt kan het schade aan je ongeboren kindje veroorzaken. Een zwangere vrouw mag niet meer dan 3000 microgram vitamine A binnen krijgen. In lever zit veel vitamine A, dus het is aan te raden dit niet of heel beperkt te eten tijdens de zwangerschap.

Vitamines voor je kind

Vanaf de geboorte is borstvoeding de meest natuurlijke voeding die bijna alle voedingsstoffen bevat die je kindje nodig heeft.  In de moedermelk zit alleen onvoldoende vitamine K en D. Vitamine K is belangrijk voor de bloedstolling. Er kunnen bloedingen optreden als je kindje hier niet genoeg van binnen krijgt. Geef je baby daarom vanaf dag 8 tot 3 maanden na de geboorte dagelijks 150 microgram vitamine K. Als je borstvoeding combineert met flesvoeding en je kindje krijgt meer dan 500 milliliter flesvoeding binnen, dan hoef je geen extra vitamine K te geven. Je kunt bijvoorbeeld Vitamine K Olie van Davitamon geven. Maar er bestaan ook flesjes waarbij vitamine K en D zijn gecombineerd voor de eerste 3 maanden: Dagravid Kids Vitamine K+D.

Vloeibare vitaminesAls de ‘R’ in de maand zit kun je ervoor kiezen om kindje wat extra ondersteuning geven. Wij gebruiken voor onze dochter hiervoor:  “Junior vloeibare vitamines “ van Davitamon. Hierin zit ook de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D. Je hebt hier natuurlijk  vele andere verschillende merken en huismerken van. Vitamine D is nodig om calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en het behoud van stevige botten en tanden. Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vanaf dag 8 tot de leeftijd van 4 jaar, heeft je kindje elke dag  10 microgram extra vitamine D nodig. Als je kindje een getinte of donkere huid heeft is het goed om  ook na zijn 4e verjaardag vitamine D te blijven geven.

Geef je je kind elke dag voldoende vitamine D? Welke merk gebruik je daarvoor?

Bezoek het forum en bespreek dit onderwerp (klik hier)

(Bron: www.voedingscentrum.nl)

Plaats een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*


CommentLuv badge